Schenken en erven

Wanneer er grote bedragen worden geschonken of geërfd, dan wil de Belastingdienst daar een deel van hebben. Uiteraard wil jij dat er zo veel mogelijk van jouw geld overblijft wanneer bijvoorbeeld jouw familielid het geld ontvangt. De schenk- of erfbelasting wil je dus zo laag mogelijk houden. Hoe je dat doet? Wij kunnen je hierbij helpen.

Waar moet je op letten bij schenkingen?

Bij zowel schenkingen aan kinderen als aan goede doelen is het belangrijk de regels te weten. Voornamelijk omdat er voor jou veel geld te besparen valt.

Je kunt je kinderen belastingvrij geld schenken. Hiervoor geldt een jaarlijkse vrijstelling. Dit betekent dat er een maximum is aan het bedrag dat je belastingvrij kunt schenken. Het verschilt per situatie hoeveel geld dit is. Het basisbedrag is ruim €6.000,-, maar dit kan oplopen tot ruim €100.000,- als het geld bedoeld is voor een huis. Uiteraard moet je in zo’n geval kunnen aantonen dat het geld daadwerkelijk daarvoor is gebruikt. Wanneer je meer wil schenken dan het vrijgestelde bedrag, komt de schenkbelasting om de hoek kijken. Over het geld dat jij meer schenkt dan wat is vrijgesteld, betaalt jouw kind 10 tot 20 procent schenkbelasting.  

Wanneer je een gift doet aan een goed doel, dan is dit vaak aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Dit betekent dat je een flink deel van je gift terug kunt krijgen. Er zijn meerdere manier waarop dit kan. Schenk jij regelmatig een bedrag aan een goed doel? Of ben je van plan een gift te doen? Wij adviseren je graag over hoe je hier financieel het meest uit kunt halen.

Schenken op papier of schenken van geld of goederen?

Wanneer je geld schenkt, maak je het geldbedrag direct over. Bij schenken op papier heeft degene aan wie jij schenkt het geld tegoed. Het voordeel hiervan is dat je het geld niet meteen kwijt bent. Je betaalt slechts een rente aan degene die het geld gaat krijgen. Op deze manier kun je vrij simpel toch gebruikmaken van de vrijstelling van schenkbelasting wanneer je komt te overlijden. Ook betalen degenen die jij nalaat dan minder erfbelasting. Schenken op papier kun je niet zomaar doen. Je moet dit laten vastleggen bij een notaris. Welke stappen je precies moet en kunt nemen, leggen we je graag uit.

Erven: wat te regelen voor je overlijden

Over geërfd geld moet belasting worden betaald. Dit heet erfbelasting. Ook in deze situatie kun je ervoor zorgen dat het te betalen bedrag zo klein mogelijk blijft. Je familie betaalt minder erfbelasting als je van tevoren een geldbedrag schenkt. Als je schenkt wordt je erfenis namelijk kleiner en over een kleiner bedrag betaal je minder belasting.

Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken waar je aan moet denken wanneer het aankomt op overlijden. Daar denk je op dit moment nog liever niet aan, maar het is beter om dat wel te doen. Zorg dat je een testament hebt opgesteld. Hierin kun je duidelijk vermelden wie wat moet krijgen. Dat voorkomt niet alleen een hoop geregel, maar ook eventuele ruzies.