Prognoses, begrotingen en budgetten spelen een belangrijke rol in je bedrijfsvoering. Als ondernemer maak je vaak beslissingen voor de korte of middellange termijn, maar vergeet de verre toekomst niet. Met prognoses en begrotingen kun je vooruit kijken en inzicht krijgen in het verdere verloop van je onderneming. Daarnaast kun je met deze informatie later achterhalen of je bepaalde doelen hebt bepaald.
Beiden geven een blik in de toekomst en voorspellen wat er gaat gebeuren. Toch is er een groot verschil tussen een prognose en een begroting. Een prognose kun je bijstellen, een begroting is vast. Met een prognose doe je een voorspelling van hoe zaken gaan lopen. Verandert er iets, dan kun je daarop inspelen en verandert je prognose automatisch. Een begroting maak je één keer op. Geld is een vast gegeven en het begrote bedrag wordt niet ineens meer of minder.
Je hebt beiden nodig om goed te kunnen ondernemen. De meeste prognoses die wij maken, worden gebruikt voor het aanvragen van een financiering bij de bank . Prognoses heb je bijvoorbeeld ook nodig voor inschattingen waar je vervolgens keuzes op baseert over bijvoorbeeld inkoop en personeel. Je kunt echter ook denken aan een situatie waarin je aandeelhouders verantwoording vragen over cijfers. Dan gebruik je ook je prognoses en begrotingen. Wij kunnen je helpen bij het opstellen en formuleren van zowel prognoses als begrotingen. Wij gaan met je in gesprek over wat je nu eigenlijk echt wilt weten en meten. Vervolgens nemen we je onderneming onder de loep en geven we concreet advies.
Een budget is net als een begroting iets wat niet verandert. Je bepaalt hoeveel geld je aan iets wilt uitgeven en je houdt je daar ook aan. Budgetteren is heel belangrijk wanneer je prognoses en begrotingen maakt. Je houden aan je budget zorgt ervoor dat je onderneming geen uitgaven doet die uiteindelijk voor problemen kunnen zorgen. Onze experts weten precies hoe je het juiste budget voor elk project kunt bepalen.