Opstellen ondernemingsplan

Een onderneming starten is spannend en leuk, maar kan ook lastig zijn. Waar begin je immers? Een ondernemingsplan kan je daarbij helpen. Hierin staat eigenlijk alles wat jij van plan bent te gaan doen. Dit is niet alleen fijn voor jezelf om als houvast te gebruiken, maar kan ook van pas komen wanneer je investeerders nodig hebt. Valkering De Graaf Accountants helpt jou dit plan op te stellen.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

In het kort bestaat jouw ondernemingsplan uit drie onderdelen:

  • Alles over jouw onderneming. Hierin leg je uit wat jij en je bedrijf gaan doen, hoe je bedrijf eruit komt te zien en hoe je jouw onderneming in gaat richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kiezen van de juiste rechtsvorm en het nadenken over hoe je de boekhouding gaat doen.
  • Je marketingplan. Hierin staat vermeld wie en wat jij gaat bereiken en hoe je dit gaat doen. Ook vertel je hier hoe jij jezelf onderscheidt van andere, soortgelijke, ondernemingen.
  • Het financieel plan. In dit deel van je ondernemingsplan zoek je uit hoeveel geld je nodig gaat hebben, hoeveel geld je verwacht te gaan verdienen en hoeveel geld je eventueel moet lenen. De financiering van je onderneming is van cruciaal belang.

Een ondernemingsplan schrijven: waar te beginnen?
Je kunt overal op het internet informatie vinden over ondernemingsplannen. Een goede bron is uiteraard de Kamer van Koophandel. Zij adviseren bijvoorbeeld ook een Business Model Canvas te gebruiken. Daarnaast vind je op het internet talloze voorbeelden. Een onderneming beginnen is niet niks en wij begrijpen dat persoonlijk advies meer zekerheid geeft. Daarom kun je bij ons terecht met al je vragen over het starten van je onderneming. Wij bieden je inzichten en helpen je een duidelijk ondernemingsplan te schrijven. Ook als je al een ondernemingsplan hebt geschreven kijken we graag met je mee voor de laatste tips!